Hostelliin vai hotelliin

Monet pitkään tai runsaasti matkustavat päätyvät yleensä jossain vaiheessa yöpymään sekä hotellissa, että hostellissa. Molemmissa on toki puolensa, mutta lopulta henkilökohtaiset mieltymykset ratkaisevat sen, kumpaan majoittuu. Mikä näiden kahden majoitusmuodon ero sitten oikeastaan on?

Hotellit kilpailevat keskenään laadulla ja palveluiden määrällä

Hotellia valitessaan joutuu usein esittämään itselleen muutamia kysymyksiä, ja pohtimaan, mitä haluaa hotellihuoneeltaan. Hotellissa voi valita peruspalvelut, eli vastaanoton ja huonesiivouksen, tai omien toiveidensa mukaan pyytää lisää esimerkiksi huonepalvelua, hovimestaria, hierontaa tai mitä vain, mihin haluaa rahaa käyttää.

Hotellia valitessa kannattaa myös miettiä matkansa tarkoitusta. Jos kyseessä on hemmotteluloma, jolla halutaan rentoutua, ja hotellissa tullaan viettämään runsaasti aikaa käyttäen sen palveluita, kannattaa hotelliin tietysti satsata. Kylpylähotelli voi olla omiaan lomailijalle, joka haluaa viettää päivän erilaisissa hieronnoissa ja mutakylvyssä. Toisaalta aktiivinen nähtävyyksien katselija tai himoshoppaaja ei juurikaan hyödy esimerkiksi ympäri vuorokauden saatavilla olevasta hovimestarista ja höyrysaunasta, vaan enemmänkin buffetaamiaisesta ja mukavasta sängystä, jonne voi oikaista jalat päivän kävelyn jälkeen.

Hostelleissa houkuttelee sosiaalinen majoitus ja halpa hinta

Hostellimajoitus on erityisesti nuorten matkaajien suosiossa. Hostellit perustuvat isoihin huoneisiin eli dormitoreihin, joissa voi majoittua kerrossänkyihin muiden matkaajien kanssa. Niitä on erityisesti Euroopassa, jossa niin sanottu reppureissaus ja interreilaaminen on ollut pitkään suosittua. Myös Australia ja Uusi-Seelanti tarjoavat runsaasti hostellimajoituksia.

Hostellissa majoittumisessa parasta on sen halpa hinta, joka aiheutuu tietysti siitä, että samaan huoneeseen mahtuu monta vierasta. Huoneita on paikasta riippuen jaettu sekahuoneisiin, tai erikseen miesten ja naisten huoneisiin. Suihkut ja pesutilat ovat yleensä yhteisiä miesten- tai naistentiloja, tai jokaisella huoneella on oma wc ja suihku.

Halvan hinnan lisäksi hostelleissa monia houkuttelee mahdollisuus tavata muita reissaajia eri puolilta maailmaa. Varsinkin pitkään reissussa olleena haluaa helposti etsiä kaltaistaan seuraa, ja vaihtaa kokemuksia muiden samoilla alueilla, tai muualla reissanneiden kanssa. Monesti hostelleissa on myös yhteinen keittiö, jossa voi kokkailla eri puolilta maailmaa tulleiden kanssa yhdessä, ja päästä mahdollisesti maistamaan erikoisiakin herkkuja.

Viime kädessä majoituksen valinta riippuu täysin matkaajan omista tarpeista. Yksityisyyttä ja rauhaa arvostava majoittuu mieluummin hotelliin, kun taas sosiaalinen maailmanmatkaaja voi hyvinkin viihtyä hostellissa.