Hotelli vai hostelli?

Suomessa on runsaasti hotelleja, sillä hostellit ovat vähemmän suosittua kuin hotellit. Yksi syy tähän voi olla se, että suomalaiset eivät ole välttämättä yhtä halukkaita jakamaan huonetta muiden asukkaiden kanssa kuin monissa muissa maissa. Monet hotelleista ovat ketjuhotelleita, kuten esimerkiksi Sokos hotels tai Scandic.

Hostellien valintaa majoituspaikaksi kuitenkin tukee moni eri asia. Ensiksi, hostellit ovat yleensä hintatasoltaan hotellia halvempia. Etenkin silloin, kun matkailija haluaa ainoastaan nukkua huoneessaan, hostelli voi olla järkevä vaihtoehto. Hotellihuone Helsingissä saattaa maksaa yli 100 euroa, kun taas sänkypaikan hostellista saa muutamalla kympillä. Toiseksi, hostelleissa tutustuu yleensä helpommin muihin matkustajiin. Kun matkailijat jakavat huoneen toisten matkalaisten kanssa, he myös usein jakavat ajatuksia ja kuulumisia. Saattaapa näin syntyä uusia ystävyyssuhteitakin. Kolmanneksi hostellien valintaa tukee se, että niissä on usein rennompi tunnelma, ja hostellit sopivatkin hyvin erityisesti nuorille matkailijoille ja niin kutsutuille reppureissaajille.

Miksi sitten valita hotelli hostellin sijaan? Joillekin matkailijoille yksityisyys on tärkeää, ja tämä toteutuu hotelleissa usein paremmin kuin hostelleissa. Hotelleissa on usein myös parempi palvelutaso ja ne voivat olla turvallisempia kuin hostellit. Hotellihuoneessa asukkailla on yleensä oma suihku, mutta hostelleissa näin ei välttämättä ole. Paremmista hotelleista saattaa löytyä esimerkiksi minibaari.

Hotellien ja hostellien jako ei kuitenkaan aina ole niin selkeä. Esimerkiksi hostellissakin on usein mahdollista varata huone omaan käyttöön. Hostellin palvelukin voi olla ensiluokkaista ja esimerkiksi monessa hostellissa on kielitaitoisempaa henkilökuntaa kuin laadukkaissa hotellissa. Hostellit kilpailevatkin usein hotellien kanssa palvelun laadussa. Viime vuosina majoitustarjonta on myös monipuolistunut esimerkiksi Airbnbn kaltaisten majoitusvälittäjien myötä.

Hostelli on usein majoituksenjärjestäjälle tuottavaa liiketoimintaa. Mikäli yksi sänkypaikka maksaa 30 euroa ja huoneessa on 8 yöpyjää, yhdellä huoneella majoittaja voi parhaimmillaan ansaita 240 euroa. Hostelli ei myöskään usein vaadi niin suuria investointeja kuin hyvätasoinen hotelli, huonekalut hostelleissa ovat usein halvempia, esimerkiksi ikea-kalusteita, joita saa halvalla mistä tahansa lähi-ikeasta. Monet hostellit eivät myöskään tarjoa aamiaista, tai tarjoavat aamiaista lisämaksusta.

Sekä hotelleille ja hostelleille on kannattajansa. Jokainen matkustaja voi itse pohtia millainen majoitusjärjestely sopii hänelle parhaiten.