Turismi-infrastruktuuri Suomessa

Risteilyaluksilla saapuu Suomeen merkittävä osa ulkomaisista turisteista, jotka ovat pääasiassa Venäjältä, Virosta ja Ruotsista. Pidemmältä saapuvat turistit käyttävät lähinnä Helsinki-Vantaan lentoasemaa, jonka kautta kulkee noin 19 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Se tekee noin 90 prosenttia Suomen kansainvälisestä lentoliikenteestä. Lentomatkustajien määrä kasvoi 11 prosenttia vuonna 2017 edelliseen vuoteen verrattuna. Lentoasema valmistui Helsingin olympialaisiin vuonna 1952, joiden aikana lennettiin kaikkiaan noin 1 700 lentoa. Nykyään lentoja on noin 500 päivässä.

Lentoaseman sisäinen infrastruktuuri toimii hyvin

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajaterminaalia laajennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983. Suuria uudistuksia tehtiin vuonna 1996, jolloin avattiin uusi ostoskatu, kongressikeskus ja hotelli. Vuonna 2007 lentoaseman yhteyteen avattiin Hilton-ketjun hotelli. Vuonna 2009 terminaalien pinta-ala laajeni 30 prosenttia, ja samalla avattiin lukuisia uusia kauppoja ja ravintoloita sekä ylellinen kylpylä.

Helsinki-Vantaa on myös merkittävä vaihtoasema. jonka kautta moni eurooppalainen lentää Aasiaan. Pohjois-Euroopan johtavan kaukoliikennekentän laajennushankkeille ei ole näkymässä loppua. Lentoasemalla on jo nykyisin useita ostosalueita. Erilaisia kauppoja, palveluita, kahviloita ja ravintoloita on kaikkiaan lähes sata. Helsinki-Vantaan lentoasemalla toimii langaton verkkoyhteys. Vuosien varrella monia positiivisia uudistuksia kokenut lentoasema onkin sijoittunut Euroopan parhaiden asemien joukkoon useissa vertailuissa.

Lentoasemalle pääsee helposti junalla, taksilla tai autolla

Kehärata avautui matkustajaliikenteelle vuonna 2015. Rata yhdistää lentoaseman Pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen verkkoon ja koko Suomen kattavaan junaverkostoon. Kyseessä onkin yksi Helsingin seudun historian merkittävimmistä joukkoliikennehankkeista. Junat kulkevat noin kymmenen minuutin välein, ja matka lentoasemalta Helsingin päärautatieasemalle vie noin puoli tuntia. Moderneihin, matalalattiaisiin juniin on helppo nousta matkalaukkujen, lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Turisteille suunniteltu helppo päivälippu maksaa 9,00 euroa ja viikkolippu 36,00 euroa.

Junien lisäksi lentokentän julkista liikennettä hoitavat linja-autot ja taksit. Taksilla pääsee Helsingin keskustaan noin viidelläkympillä matka-ajan ollessa reilu puoli tuntia. Bussilinjoja kulkee useita, ja seutulipun hinta keskustaan on noin 5,00 euroa.

Helsinki-Vantaalla on noin kymmenen tuhatta pysäköintipaikkaa. Terminaalia lähimpänä sijaitseva Pikaparkki palvelee lähinnä matkustajia tiputtavia tai noutavia autoilijoita, sillä pysäköinnin pituus on rajoitettu enintään yhteen tuntiin. Pitkäaikaiseen pysäköintiin tarkoitetut parkkihallit ja -alueet on hinnoiteltu sijainnin ja turvallisuustason mukaan.