Jykevä legenda torin laidalla

Keskeisellä paikalla Turun keskustassa, aivan kauppatorin laidalla sijaitsee Suomen toiseksi vanhin hotelli Hamburger Börs. Hotelli on vuodesta 1947 asti kuulunut Sokos Hotels -ketjulle, mutta oli sitä ennen yksityisomistuksessa yli 40 vuoden ajan. Jo alkuajoistaan lähtien hotelli saavutti korkeaa mainetta ja arvostusta, ja oli tunnettu hyvin laadukkaasta ohjelmatarjonnasta.

Hamburger Börsin historiaa

Alunperin hotelli Hamburger Börsin paikalla oli ravintola, joka oli ensin nimeltään Hamburger Bierha, ja se avattiin vuonna 1894. Kolme vuotta myöhemmin vasta 28-vuotias, Ruotsista Suomeen muuttanut Wallina Valtin osti ravintolan, ja talo sai nykyisen nimensä. Valtin rakennutti ravintolan yhteyteen hotellin, joka aloitti toimintansa vuonna 1904. Huoneita hotellissa oli tässä vaiheessa vain 14 kappaletta, mutta ne olivat ajassaan täysin varusteltuja, esimerkiksi sähkö ja puhelin löytyivät jokaisesta huoneesta.

Wallina Valtin tunnettiin persoonallisena ja tomerana hotellinjohtajana, ja ehkäpä juuri nämä luonteenpiirteet auttoivat nostamaan Hamburger Börsin suureen arvoon. Wallina asui Turussa melkein 50 vuotta, mutta hänestä on jäänyt jäljelle yllättävän vähän tietoa. Vuonna 2010 hänestä tehty musiikkinäytelmä “Hamburger Börs – häntä rakastivat kaikki” avasi Wallinan elämää ja persoonaa jonkin verran, mutta käsikirjoittaja Harriet Nylund-Donner joutui tekemään hurjan salapoliisityön näytelmää varten.

Vuonna 1976 hotellista purettiin sen torinpuoleinen osa, ja tilalle rakennettiin uusi rakennus. Kauppiaskadun puolella sijaitseva, Frithiof Strandellin suunnittelema vanhempi talo sai pitää alkuperäisen ulkomuotonsa. Nykyisessä muodossaan kaksi eri aikakauden rakennusta vierekkäin henkivät loistavasti hotelli Hamburger Börsin pitkää historiaa, joka jatkuu edelleen.

Turun suurin hotelli

Nykyään hotelli Hamburger Börsissä on huoneita 346 kappaletta, ja se onkin Turun suurin hotelli. Pitkään se oli myös koko Suomen suurin, mutta Sokos Hotel Presidentti Helsingissä vei tämän paikan. Ravintolatoiminta paikalla ei ole loppunut, vaan päin vastoin nykyään ravintoloita on useampia. Perinteisten ruokaravintoloiden lisäksi hotellin yhteydessä toimii myös suosittu yökerho. Ohjelmatarjontakin on säilynyt Wallinan ajoista tähän päivään, ja Hamburger Börs on tuonut jatkuvasti eturivin esiintyjiä Turun sydämeen. Uudempaa tarjontaa edustavat erilaiset kokous- ja juhlatilat, joita voi varata oman seurueensa tarpeisiin.

Hamburger Börs on suorastaan ikoni Turun katukuvassa, ja vaikka ei majoittuisi itse hotellin puolella, on paikalla siitä huolimatta varmasti paljon tarjottavaa.